Следвайте Гласове в Цената на газа падна под 100 евро за

...
Следвайте Гласове в Цената на газа падна под 100 евро за
Коментари Харесай

Газът поевтиня? Не съвсем и цената ще е висока поне до 2024 г.

Следвайте " Гласове " в 
Цената на газа падна под 100 евро за мегаватчас, силата на свободния пазар ще върне цените надолу, Европа бързо откри опция и ще устои на съветския газов шантаж... Подобни оптимистични изказвания и мнения последваха новините от тържищата през последните няколко дни. Но в реалност съвсем никой не чака от това внезапно да паднат цените за крайните консуматори и обстановката да се стабилизира към равнищата преди съветското навлизане в Украйна или даже преди пандемията.

Какво по-точно поевтиня, на какво се дължи понижаването на цената и какъв брой дълго ще продължи?
Това е развой от последните няколко месеца и визира индикатор на спотовия пазар за доставки след един месец (нидерландският TRNLTTFMc1), а не контракти за постоянни доставки за месеци и години напред. Този индикатор се счита за главен ориентир за ценообразуване в Европа и се въздейства от моментни фактори.

През август той доближи рекордни висоти (около 340 евро за мегаватчас) главно заради неяснотата какво става с газопровода " Северен поток 1 ", по който Русия в последна сметка спря да подава и дребното газ, изпращан към Германия. В момента понижението по отношение на този пик е 67% и цената е най-ниската от средата на юни 2022 година насам. Спрямо същия интервал на предходната година газът коства с 12.6% повече.

 

 
Движението на нидерландската платформа Title Transfer Facility (TTF) на цената на газа за доставка след един месец и основни събития, които повлияха на образуването ѝ през последната година.© Reuters

Това не значи, че ще е по този начин отсега нататък, а по-скоро е илюстрация на " влакчето на ужасите ", с което се движи цената на природния газ в Европа. Защото съгласно прогнозата от сряда на Световната банка най-малко до 2024 година газът на континента ще е приблизително четири пъти по-скъп по отношение на междинното равнище от последните пет години.
Ключовата причина за сегашната особеност е допустимо най-капризният фактор - температурата на открито.
Времето е извънредно топло за сезона, в който нормално стартира зимната част от потреблението, синоптиците споделят, че ще е по този начин и през ноември. В същото време газохранилищата са цялостни над 90% (те обаче никога не могат да зареждат 100% от търсенето), от тях не се тегли газ и не остава доста размер за приемане на втечнения газ от чужбина.
Затова LNG танкерите изчакват в морето, а някои от тях го вършат и тъй като притежателите на втечнения газ в цистерните им не желаят да разтоварват при краткотрайно ниската цена.
В резултат се обърква и графикът за плаванията на тези другояче нищожни като брой кораби. Те не се връщат през Атлантика до Съединени американски щати, с цел да заредят още веднъж и на американските търговски платформи в Мексиканския залив газът поевтинява заради трупането на количества.
В допълнение, във вторник цените на хъба Waha в Западен Тексас паднаха съвсем до нулата за пръв път от 2020 година насам поради ремонт на два основни газопровода. Но още веднъж става дума за една от най-нестабилните цени - за доставка за идващия ден, която е в пъти по-различна от тази на фючърсите Nymex за доставка след месец, където пък цената сега е към 5.5 пъти по-ниска по отношение на тази на нидерландския TRNLTTFMc1.
Този ценови резултат - даже да продължи още време - няма по какъв начин да се придвижи скоро в Европа, даже тъй като тексаският LNG терминал " Фрийпорт " - един от най-големите американски центрове за експорт - не работи след пожар през юни.
Добрата вест за Европейски Съюз е, че извърши предварително задачата си газохранилищата да са 80% цялостни до 1 ноември. Данните на Gas Infrastructure Europe демонстрират, че сега запълването е приблизително 93% против 77% по същото време през 2021 година Вносът на полутечен газ е постоянен (2.81 млн. тона през предходната седмица съгласно Николин Бромандер от консултантската компания Rystad Energy), обикновено работят е газопроводите от Норвегия. Ветропарковете работят на относително високо равнище и създаденият от тях ток икономисва потребността да се употребява газ за рандеман на електричество.
 

 
Газохранилищата в Европейски Съюз са цялостни приблизително 93%.© Reuters

Колко дълго ще продължи това зависи от захлаждането и по какъв начин ще се усили търсенето.
Дългосрочните метеорологични прогнози за тази зима са, че тя ще е по-мека от нормалното. Според Никол Бромандер, представена от " Ройтерс ", това си има съответни измерения - разликата сред топла и студена зима е към 25 милиарда куб. м природен газ или 7-8% от потреблението в Европейски Съюз.
Но тя предизвестява да няма разпределяне за комплицираната работа и сложни решения, които би трябвало да се вземат за потреблението и снабдяването с газ в Европа.
Почти 60 LNG кораба постепенно плават или се струпват в Северозападна Европа, по испанските крайбрежия и в Средиземно море, тъй като няма задоволително свободни слотове на терминалите за разтоварване. И това не може да продължава безпределно, тъй като по този начин те минават в режим на плаващи складове на газ, т.нар " LNG на вода ". Според експерти това изчакващо количество също смъква цената на газа в Европа, само че повишава таксите за транспорт с тези кораби, които са се удвоили през последната година. Блокирането им поради инфраструктурни проблеми на Европа може да накара производители и търговци да се извърнат към Азия, където, в случай че зимата се окаже студена, търсенето ще се усили и европейците ще би трябвало да заплащат по-скъпо за нови доставки, даже към този момент да са решили час от казуса с LNG терминалите.
 

Близо 60 LNG танкера са към европейските крайбрежия в изчакване на опция да разтоварят, съгласно MarineTraffic.

Другият фактор, който може да затрудни снабдяването на Европа с газ, е неодобрението измежду производители и търговци на концепцията за таван на цената на газа в Европейски Съюз. Обсъждането ѝ продължава и сега при релативно ниските цени.
" Измъкнахме ли се от усложнението? Абсолютно не. Може в този момент времето да е меко, само че една продъжителна студена вълна ще тласне цените нагоре към края на зимата, както и тези за идната зима ", споделя Том Марзек-Мансър, началник на анализите на газовия пазар в ICIS.
По-ниските цени на едро не водят незабавно до по-ниски цени на дребно за потребителите. Доставчиците на сила хеджират или купуват авансово силата, от която се нуждаят за клиентите, нормално към шест месеца напред, което значи, че покачванията или спадовете на пазара на едро лишават време, с цел да се пренесат в сметките на хората.
В отговор на високите цени на силата няколко промишлености, които разчитат на газа като суровина (торове, керамика, стъкло и цимент) понижиха производството тази година. Но в случай че търсенето да стартира да се усилва, това ще направи все по-трудно за Европа да възвърне равнищата на предпазване през идната година преди настъпването на зимния сезон 2023-2024, споделят анализатори от ING Research.
 

Цената на газа ще зависи доста от търсенето в Китай и Индия. Макар китайската стопанска система да забавя растежа си, Пекин подреди на компаниите да не продават в чужбина контрактувания, само че евентуално непотребен, газ в името на енергийната сигурност на Китай.© Reuters
В последната си прогноза за стоковите пазари, публикувана в сряда, Световната банка предвижда приблизително 11% намаляване на цените на силата през 2023 година (след скок от 60% през актуалната година) и въпреки всичко те ще бъдат със 75% над междинните за последните пет години. До 2024 година природния газ в Съединени американски щати към момента се чака да бъде двойно по-скъп от междинните цени за последните пет години. В Европа може да са съвсем четири пъти по-високи, т.е. в най-хубавия случай ще се задържат на сегашните равнища - банката регистрира, че през последните 12 месеца цените са били приблизително 420% по-високи от междинното равнище за предходните 5 години.
В прогнозата на Световната банка се споделя още:
" Последните държавни известия за политика за внезапно увеличение инсталирането на възобновима сила и понижаване потреблението на общата сила може да намали цените, само че това ще отнеме време при вероятни вложени вероятности за доставки през зимата на 2023 година Освен това актуалната висока инфлация и среда с високи лихвени проценти ще затруднят финансирането на вложения в ново произвеждане на сила, без значение, че поевтиняването на металите обезпечават икономисване на някои
разноски по плановете.
В по-дългосрочен проект, вероятността за непрекъснато високите цени на силата може да изискват смяна в индустриалния модел в страните от Северна Европа, които исторически разчитат на вноса на природен газ от тръбопроводи. (...)
Прогнозата на Международна организация по енергетика за Европа е, че през 2023 година вносът на LNG ще се усили с 60 милиарда кубически метра, подкрепят от нови терминали за импорт, в това число плаващи. Това нарастване обаче е повече от два пъти предстоящото нарастване на световния потенциал за експорт на LNG, което ще поддържа напън върху цените, защото Европа се конкурира с други пазари, а усложненията, следени тази година за някои вносители на LNG, може да продължат и през 2023 година "

Източник:
 
 
 
 
 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР